سلامت نوشت

سلامت نوشت

مقالات علی اصغر صفری فرد در حوزه سلامت
سلامت نوشت

سلامت نوشت

مقالات علی اصغر صفری فرد در حوزه سلامت

چند توصیه قبل از عمل جراحی


چند توصیه قبل از عمل جراحی

علی اصغر صفری فرد، روزنامه گسترش صنعت، 21 تیر ماه 88


در روزهای قبل از عمل جراحی، خیلی مهم است که از لحاظ سلامت بدنی و آرامش فکر و ذهن آماده باشید. در این جا چند توصیه برای آماده سازی بدنی و روحی قبل از عمل جراحی آورده شده است.

تغذیه متعادل و سالمی داشته باشید. 

مطمئن باشید که به میزان کافی ویتامین ث که برای سلامتی شما مفید است، دریافت می کنید.

سیگار نکشید و الکل ننوشید.

ورزش منظم خود را ترک نکنید.

داروهای رقیق کننده خون، مانند آسپرین را برای یک هفته قبل از عمل جراحی استفاده نکنید. اگر مجبور به استفاده از این داروها هستید با پزشک خود مشورت کنید.

افکار و اندیشه مثبت داشته باشید.

در مورد نحوه کنترل درد و استفاده از داروهای مسکن  پس  از عمل جراحی، با پزشک خود صحبت کنید.

تمرینات آرامش بخش و فنون تنفس عمیق را فرا گرفته و بکار گیرید.




چند توصیه قبل از عمل جراحی

علی اصغر صفری فرد، روزنامه گسترش صنعت، 21 تیر ماه 88

پیشگیری از واریس


پیشگیری از واریس

علی اصغر صفری فرد، وطن امروز، 1 بهمن 88


کسانی که در ابتدای ابتلا به بیماری هستند، می‌توانند با مراجعه به پزشک و پوشیدن جوراب مخصوص بیماری، خود را درمان کنند. همچنین افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند ولی فاکتورهای خطر از قبیل زمینه ارثی و مشاغل نشسته‌ را دارند، می‌توانند با پوشیدن جوراب‌های واریسی کشی استاندارد از بروز این بیماری پیشگیری کنند. با پوشیدن جوراب، فشار لازم برای بازگشت خون ایجاد می‌شود که نقش بسیار موثری در تنظیم و جلوگیری از پیشرفت بیماری دارد. استفاده از این جوراب‌ها حین بارداری نیز مطلوب است. آن ها به طور یکنواخت اندام‌های پایینی را فشرده و به سیاهرگ‌ها و عضلات پا در به حرکت درآوردن موثر خون کمک می کنند. جوراب‌های ورایس را صبح پس از بیدار شدن و حتی قبل از خارج شدن از بستر باید پوشید. ضمنا باید در تمام طول روز به پا باشند. دقت گردد جوراب‌های پوشیده شده  در ناحیه بالایی ران یا ساق پا خیلی تنگ نباشند. این بیماری پرهیز غذایی خاصی ندارد و با عدم اضافه وزن می‌توان تا حد زیادی از پیشرفت بیماری پیشگیری کرد. در ضمن یبوست می‌تواند تا حد بسیار زیادی باعث تشدید بیماری شود. اگر کسی واریس داشته باشد چهار زانو نشستن آن را بدتر می کند. ورزش منظم، حفظ تناسب وزن و فعالیت بهترین راه برای قوی نگهداشتن عضلات پا و به حرکت درآمدن خون در بدن است. از غذاهای کم چرب ، کم نمک و کم شیرین باید استفاده کرد و آب زیاد نوشید. اگر کارتان طوری است که باید در طول روز سرپا بایستید، هر از گاهی پاهای خود را به حالت کشش درآورده و نرمش دهید تا جریان خون زیاد شود و فشار وریدی کاهش یابد. از مصرف دخانیات باید خودداری کرد. تحقیقات نشان داده است سیگار باعث افزایش فشار خون و بدتر شدن واریس می گردد. در طول روز چندین بار به مدت 10-15 دقیقه پای خود را بالاتر از سطح بدن نگه دارید. از به کار بدن لباس تنگ، کش جورابف کمربند تنگ و جوراب شلواری بپرهیزید.



پیشگیری از واریس

علی اصغر صفری فرد، وطن امروز، 1 بهمن 88

از "ماست" که بر ماست


از "ماست" که بر ماست

علی اصغر صفری فرد، ایران، 19 مهر 88    

                                           

نکته اول: ماست، مانند بقیه هم گروه‌های خود، منبع بسیار خوب کلسیم، فسفر، روی، ریبوفلاوین و ویتامین‌های گروه B است. یک لیوان ماست، حدود 450 میلی‌گرم کلسیم و1/5 میلی ‌گرم روی دارد. اسید لاکتیک موجود در ماست به جذب بهتر کلسیم کمک می ‌کند و محیط مناسب زیستی را برای بهبود جذب این عنصر ضروری و ویتامین ‌ها فراهم می ‌آورد.

نکته دوم: هر لیوان ماست، نیمی از میزان توصیه شده‌ی کلسیم برای کودکان و ۳۰-۴۰ در صد میزان توصیه شده‌ی کلسیم برای بزرگسالان را تامین می‌کند. چون کلسیم ماست نسبت به شیر قابلیت جذب بیشتری دارد، یک لیوان ماست، کلسیم بیشتری از همان میزان شیر را تهیه می‌نماید. در طی روند تبدیل شدن شیر به ماست، تخمیر شیر باعث پایداری کلسیم ، منیزیم ، فسفر و همچنین برخی مواد معدنی می‌شود .

نکته سوم: نسبت بین کلسیم و فسفر در ماست بسیار حایز اهمیت است، زیرا برای داشتن استخوان‌هایی سالم تنها مقدار کلسیم دریافتی مهم نیست، بلکه مقدار فسفر نیز اهمیت دارد. در واقع نسبت کلسیم به فسفر دریافتی از غذاها، در رسوب گذاری کلسیم در استخوان‌ ها موثر می باشد. به ازای هر 1000 میلی گرم کلسیم دریافتی، 440 میلی گرم فسفر باید دریافت شود و چنین نسبتی تنها در لبنیات وجود دارد.

نکته چهارم: بانوان به دلیل بارداری و شیر دهی در دوران جوانی و نیز قطع تولید هورمون استروژن در دوران یائسگی، بیشتر در معرض پوکی استخوان بوده و باید دقت کنند که روزانه 3 واحد لبنیات که معادل 3 لیوان است، میل کنند. همچنین استفاده از ماست باعث کاهش عفونت های ناشی از قارچ ها در دستگاه تناسلی بانوان می شود. تحقیقات نشان داده، مصرف روزانه ی 250 میلی لیتر ماست، باعث کاهش تعداد قارچ ها و مخمرهای بیماری زا در دستگاه تناسلی زنان شده و شیوع عفونت ناشی از این عوامل را کاهش می دهد.

نکته پنجم : ماست باعث سلامت روده ی بزرگ می‌شود. ماست حاوی یک نوع باکتری است که از روده‌ی بزرگ حفاظت می‌کند و حتی خطر سرطان این اندام را کاهش می‌دهد. ماست با خنثی سازی برخی ترکیبات مضر صفراوی، از تحریک جدار روده ها کاسته و احتمال بروز تومور روده را کاهش می دهد . باکتری های موجود در ماست، رشد باکتری های مفید روده را افزایش داده و مواد مضر مانند نیترات ها و نیتریت ها را قبل از اینکه سرطان زا شوند، غیر فعال می‌کنند.

 نکته ششم: ماست چون دارای پروتئین‌هایی است که هضم آن ها راحت است، می ‌تواند با قطع شیر، در رژیم غذایی کودک قرار گیرد. طی حرارت دادن شیر در فرایند تولید ماست، پروتئین‌های آن به مولکول‌های ساده ‌تر تغییر یافته و هضم و جذب آن ها، آسان ‌تر خواهد بود. زمانی که کودکان دچار عفونت‌های روده‌ای و اسهال می ‌شوند و تا مدت‌ها ممکن است نسبت به شیر عدم تحمل داشته باشند، ماست باید در رژیم غذایی آن ها گنجانده شود.

 نکته  هفتم: برخی افراد در هضم لاکتوز که یک نوع کربوهیدرات است، مشکل دارند. ماست چون شامل لاکتوز کمتری است معمولاً بهتر تحمل شده و غذای مناسبی برای مبتلایان به اسهال و افرادی که دچار انواع مختلف سوء جذب هستند، می باشد. همچنین خوردن ماست همراه با مصرف آنتی‌بیوتیک ها مفید است. ماست اثرات مضر آنتی بیوتیک ها را بر باکتری های مفید روده، به حداقل می‌رساند. توصیه شده در هنگامی که قرار است بیمار بیش از 2هفته آنتی بیوتیک مصرف نماید، حداقل 250 میلی لیتر ماست را در رژیم غذایی روزانه خود قراردهد.

 نکته هشتم: آب ماست دارای ارزش غذایی فراوانی است و در عین حال پروتئین کمی دارد و می ‌تواند در شرایط محدودیت مصرف پروتئین، مانند بیماران کلیوی و یا در برخی مراحل نارسایی کبدی مورد استفاده قرار گیرد. پروتئین موجود در آب ماست حاوی مقدار زیادی اسید آمینه ‌ ‌‌" سیستئین " است که می‌تواند سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شود، همچنین شیوع عفونت را کاهش داده و طول عمر را می افزاید.  

 نکته نهم: افزایش مصرف ماست، به خصوص در افراد دارای اختلال ایمنی مانند افراد مسن و سالمندان، پاسخ ایمنی و مقاومت به بیماری های مرتبط با آن را افزایش می‌دهد .مطالعات نشان داده است که مصرف ماست می‌تواند تولید آنتی بادی و اینتر فرون گاما و نیز فعالیت گلبول های سفید و سلول های کشنده‌ی طبیعی را افزایش دهد.

نکته دهم: محققان توصیه می‌کنند که برای کاهش وزن باید مصرف ماست در رژیم غذایی گنجانده شود. بسیاری از افرادی که برای لاغر شدن رژیم غذایی دارند، فرآورده‌های لبنی را از فهرست مواد غذایی حذف می‌کنند ماست توانایی بدن را برای سوزاندن چربی‌ها تقویت کرده و حفظ عضلات در وضعیت مناسب را تسهیل می‌کنند. افرادی که در رژیم غذایی خود ماست کم چربی را می‌گنجانند، بیشتر از افرادی که صرفا دریافت کالری خود را کم می‌کنند، کاهش وزن دارند.


از "ماست" که بر ماست

علی اصغر صفری فرد، ایران، 19 مهر 88    

معرفی دوره های آموزشی جی ام پی، جی ال پی، اتاق تمیز علی اصغر صفری فرد

معرفی دوره های آموزشی جی ام پی، جی ال پی، اتاق تمیز

علی اصغر صفری فرد


دوره های آموزشی جی ام پی

دوره آموزشی اصول بهینه ساخت (GMP) کاربردی به زبان ساده، مطابق با ضمیمه شمارهWHO2014

دوره آموزشی اصول بهینه ساخت (GMP) پیشرفته، مطابق با ضمیمه شماره WHO2014

دوره آموزشی رعایت الزامات  GMP در بخش تولید، مطابق با ضمیمه شماره2 WHO2014

دوره آموزشی رعایت الزامات  GMP در بخش کنترل کیفی، مطابق با ضمیمه شماره WHO2014

دوره آموزشی الزامات GMP در تاسیسات و تجهیزات، مطابق با ضمیمه شماره2 WHO2014

آموزش اصول بهینه ساخت (GMP) برای فرآورده های دارویی استریل، مطابق با ضمیمه شمارهWHO2011

دوره آموزشی GMP چگونگی رفتار و عملکرد صحیح کارکنان در اتاق های تمیز، مطابق با ضمیمه شماره6 WHO2011

دوره آموزشی GMP تولید داروهای آسپتیک، مطابق با ضمیمه شماره6 WHO2011

دوره آموزشی اصول بهینه ساخت (GMP) ویژه مراکز انتقال خون، مطابق با ضمیمه شماره4 WHO2011

دوره آموزشی اصول بهینه ساخت (GMP) ویژه مراکز پلاسمافرزیس

دوره آموزشی الزامات اساسی GMP ، ده فرمان طلایی جی ام پی 2013 

دوره آموزشی الزامات GMP در بازرسی مراکز دارویی

دوره آموزشی الزامات GMP در نگه داری و انبارداری فرآورده های دارویی (GSP)

دوره آموزشی الزامات GMP در توزیع فرآورده های دارویی (GDP)

 

دوره های آموزشی  اتاق تمیز

دوره آموزشی فن آوری اتاق تمیز

دوره آموزشی انضباط رفتاری و عملکرد صحیح در اتاق تمیز

دوره آموزشی آلودگی، کنترل آلودگی اتاق تمیز

دوره آموزشی اصول کاری درست در فضاهای تمیز برای کارکنان بخش های خدمات، کارپردازی و تعمیر و نگه داری

دوره آموزشی اصول نظافت، تمیزکاری و پاکسازی اتاق تمیز

دوره آموزشی بهداشت و ایمنی در اتاق تمیز

دوره آموزشی گانینگ و فرآیند ورود و خروج در فضاهای تمیز

دوره آموزشی الزامات HACCP در اتاق های تمیز

دوره آموزشی مسئولیت شخصی در اتاق تمیز

دوره آموزشی پایش اتاق تمیز

 

دوره های آموزشی جی  ال پی

دوره آموزشی عملیات صحیح آزمایشگاهی (GLP) ویژه آزمایشگاه های تشخیص پزشکی

دوره آموزشی اصول بهداشت و ایمنی (Heath & Safety) در آزمایشگاه 

 

هماهنگی جهت برگزاری دوره آموزشی در تهران و شهرستان ها

موسسه آموزشی افق فارمد: 66755456، آقای مهندس مجدی

موسسه آموزشی نوآوران صنعت، 41- 77625740،خانم مهندس مهرجو

موسسه آموزشی آفاق صنعت: 77680713، آقای مهندس اصفهانی

موسسه آموزشی دانش پویان: 77247100 آقای مهندس قرایی

تماس مستقیم 09122137144

بیماری مزمن کلیه


بیماری مزمن کلیه

علی اصغر صفری فرد، وطن امروز،4 آبان 88


بدن را می‌توان به عنوان یک کارخانه شیمیایی کوچک ولی پیچیده در نظر گرفت که انرژی خود را از غذای مصرفی تامین و به طور مداوم برای کمک به رشد و سوخت و ساز، فرآورده‌های شیمیایی تولید می‌کند. بدن انسان نیز مانند هر کارخانه دیگری، مواد زائدی تولید می‌کند که باید دفع شوند و این کار وظیفه اصلی کلیه است. هر دقیقه حدود یک لیتر خون (یک‌پنجم خونی که توسط قلب تلمبه می‌شود)توسط کلیه‌ها تصفیه شده و به بدن بازمی‌گردد. کلیه‌ها هر 24 ساعت حدود 200 لیتر از مایعات بدن را تصفیه می‌کنند، نزدیک به 2 لیتر مایع به صورت ادرار از بدن دفع می‌شود و باقیمانده آن باز جذب می‌شود. البته ادراری که ما دفع می‌کنیم تقریباً ظرف مدت یک تا 8 ساعت در مثانه ذخیره شده است. در حقیقت بیشتر اعضای بدن برای عملکرد مطلوب وابسته به آنها هستند و با اینکه کلیه‌ها کوچکند ولی وظایفی پیچیده و حیاتی را انجام می‌دهند که کل بدن را متعادل نگه می‌دارند. آنها آب بدن را حفظ کرده و خون را تصفیه می‌کنند، برخی از مواد مانند کلسیم، سدیم، پتاسیم و فسفر را حفظ و برخی مواد زائد مانند اوره و کراتینین و مواد شیمیایی حاصل از داروهای مصرفی را دفع می‌کنند. همچنین با ساخت هورمون «اریتروپوئیتین» در ساخت گلبول‌های قرمز خون نقش اساسی داشته و ویتامین‌های موثر در رشد و تنظیم فشار خون را تولید می‌کنند.


نارسایی کلیه

بیماری شدید کلیه ممکن است منجر به نارسایی کامل این عضو شود که نیازمند درمان با دیالیز یا پیوند کلیه برای جلوگیری از مرگ است. معمولاً 2 علت مهم برای نارسایی کلیه‌ها، بیماری دیابت و فشار خون بالا وجود دارد که با مراقبت و پیشگیری از ابتلا به آنها می‌توان از نارسایی‌های کلیه مرتبط با آنها پیشگیری کرد یا سرعت پیشرفت آن را کاهش داد. البته باید توجه داشت که داروهای زیادی برای درمان فشار خون بالا وجود دارند. علاوه بر این، تغییرات سلامت‌بخش در شیوه زندگی، مانند کاهش وزن و ورزش منظم در مراقبت از فشار خون بالا نیز موثر هستند. این در حالی است که نظارت دقیق بر قند خون در بیماران دیابتی از ابتلا به دیگر مشکلات مانند بیماری کلیه، بیماری عروق قلبی و سکته جلوگیری می‌کند.

همچنین برخی از بیماری‌های دیگر مانند عفونت‌ها، سنگ‌های کلیوی و بیماری‌های ارثی ممکن است بر کلیه اثر منفی بگذارند. استفاده بیش از اندازه قرص‌های ضددرد و مسکن یا مصرف مواد مخدر مانند هروئین می‌تواند به کلیه‌ها صدمه بزند. بیماری کلیوی معمولا بی‌سر و صدا پیشرفت می‌کند و قبل از ایجاد هرگونه شکایت و نشانه، موجب تخریب قسمت عمده‌ای از فعالیت و عملکرد کلیه‌ها می‌شود. مرحله نهایی بیماری این عضو زمانی رخ می‌دهد که حدود 90 درصد از عملکرد این عضو از بین برود. در جهان از هر ۱۰ هزار نفر، یک نفر به نارسایی کلیه دچار می‌شود. نارسایی کلیوی با آزمایش خون و ادرار قابل شناسایی است و افراد در معرض خطر پیشرفت بیماری کلیوی باید به‌طور مرتب مورد ارزیابی قرار گیرند. نکته جالب این است که این بیماری مختص افراد مسن نبوده و می‌تواند افراد جوان را هم درگیر کند، بنابراین جوانان هم باید مراقب کلیه‌های خود باشند. تحقیقات مختلف نشان داده بیماری مزمن کلیه خطر حمله قلبی زودرس و سکته را حتی در بین جوانان 2 برابر می‌کند.


نشانه‌های بیماری

به‌دلیل ساکت بودن بیماری‌های کلیه، افراد در معرض خطر باید به‌طور مرتب مورد ارزیابی قرار گیرند. این افراد کسانی هستند که قند – دیابت - پرفشاری خون و بیماری عروقی هستند یا از وابستگان نزدیک افراد مبتلا به بیماری‌های کلیه محسوب می‌شوند. با یک بررسی بسیار ساده توسط پزشک، می‌توان از بیماری کلیه پیشگیری کرد چرا که بیماری‌های عفونت ادراری، سنگ کلیه و بیماری افزایش فشار خون اگر زودتر تشخیص داده شوند به نارسایی کلیه تبدیل نمی‌شوند. نشانه‌ها و علائم زیر می‌توانند نشانگر بیماری کلیوی باشند که در صورت وجود، انجام آزمایش‌ها و بررسی‌های بیشتر توصیه می‌شود:

1- فشار خون بالا

2- وجود پروتئین در ادرار

3- بالا بودن میزان کراتینین خون

4- تکرر ادرار بویژه در شب

5- مشکل در ادرار کردن یا ادرار سخت، دردآور و سوزاننده

6- پف کردن اطراف چشم‌ها، تورم دست‌ها و پاها بویژه در کودکان

7- خستگی

8- دفع ادرار خونی تیره یا رنگ چای

9- کم‌شدن اشتها (و کاهش وزن)

10- خارش سراسری پایدار.

افراد مبتلا به نارسایی حاد کلیه ممکن است دچار کاهش قابل توجه بازده ادراری، تهوع، استفراغ، ضعف، خستگی، گیجی و مشکل در تمرکز نیز باشند. زمانی که کلیه‌ها دچار نارسایی حاد شوند، مواد زائد و مایعات در بدن تجمع کرده و نیاز به درمان دیالیزی یا پیوند کلیه الزامی است.


راه‌های پیشگیری

1- فشار خون خود را به‌طور منظم چک کنید. فشار خون بالا و کنترل نشده، سرعت پیشرفت هرگونه بیماری کلیوی را افزایش می‌دهد. در افراد مبتلا به فشار خون بالا، مصرف نمک کمتر از 5 گرم روزانه، استفاده از داروهای ضد فشار و کنترل دقیق فشارخون توسط پزشک، مهم‌ترین راه‌ها برای جلوگیری از بروز آسیب کلیوی است.

2- اگر شما مبتلا به بیماری دیابت هستید باید بیماری شما تحت کنترل درآید. اندازه‌گیری مرتب قند خون یا ادرار در طول شبانه‌روز و پیروی از رژیم غذایی و دارویی مناسب در افراد دیابتی مهم‌ترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به نارسایی کلیه است.

3- حتی الامکان از مصرف داروهایی که توسط پزشک تجویز نشده‌اند مانند مسکن‌ها خودداری کنید. قبل از مصرف هر دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید. دیگر داروهای خاص مانند سموم، آفت‌کش‌ها و همچنین مواد مخدر نیز می‌توانند موجب آسیب کلیه شوند.

4- چاقى شکمى یکى از موارد مهمى است که باعث مى‌شود افراد دچار نارسایى کلیه شوند، البته می‌توان با تغذیه صحیح از آن پیشگیرى کرد. مصرف غلات کامل باعث مى‌شود چربی خون بالا نرود و فرد دچار گرفتگی عروق و در پی آن آسیب به عروق کلیه نشود، بنابراین با کنترل میزان چربی خون خود، قلب و کلیه خود را سالم نگه دارید. همین‌طور باید روزانه 3 تا 4 عدد میوه مصرف کرد و مصرف سبزیجات را نیز به صورت تازه مورد توجه قرار داد.

5- مهم‌ترین پایه براى سلامت کلیه‌ها، کاهش نمک است. در رژیم‌هاى غذایى پرنمک مى‌بینیم که فشار خون فرد بالا مى‌رود، بنابراین با مصرف نمک بیشتر کلیه دچار مشکل و آسیب مى‌شود.

6- سیگار نکشید و از مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی کمتر استفاده کنید.


نکته آخر

هشدارهای مختلف درباره خطرات بیماری قلبی هر ساله افزایش می‌یابد اما بیشتر مردم درباره علل و عواقب بیماری مزمن کلیه آگاهی کافی ندارند. شما هنگامی که به سردرد، گلو درد، سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا می‌شوید، می‌دانید که بیمار شده‌اید،اما آیا می‌دانید مبتلا به بیماری مزمن کلیه هستید یا خیر؟ بیماری واقعا خطرناک و مرگ‌آوری که «بیماری خاموش» نیز نامیده می‌شود، زیرا اغلب تا موقعی که به مراحل انتهایی و خطرناک نرسیده باشد توجه را جلب نمی‌کند.



بیماری مزمن کلیه

علی اصغر صفری فرد، وطن امروز،4 آبان 88

مقررات عمومی برای کار در اتاق تمیز، ماه نامه مهندسی پزشکی، شماره 172، مرداد 94

هر اتاق تمیز باید دارای مقررات و دستورالعمل های مستند اختصاصی خود باشد. قوانین عمومی که در ذیل آورده شده است شامل همه اتاق های تمیز می شود، اما هر اتاق تمیز ویژگی های اختصاصی مانند نوع  پوشش و تجهیزات را دارد.

کارکنان مورد نیاز باید در اتاق تمیز حضور داشته باشند. پرسنل بیش از حد نیاز، سطح آلودگی را افزایش می دهد.

فقط کارکنان آموزش دیده مجاز به کار در اتاق تمیز هستند، ضمنا کارکنانی که مهارت های لازم برای انجام وظایف ویژه را دیده اند مجاز به ورود به اتاق تمیز می باشند.

ورود ملزومات غیر کاری و شخصی به اتاق تمیز ممنوع است. فقط لوزم مورد نیاز برای کار در داخل اتاق تمیز اجازه ورود دارند و این ملزومات باید طوری آماده شوند که از تولید آلودگی پیشگیری بعمل آید. این موارد مجاز به ورود به اتاق تمیز نیستند.

درها  نباید به سمت چپ ( به سمت بیرون اتاق ) باز شوند. در های باز می توانند باعث از دست رفتن فشار داخل اتاق شوند که منجر به حرکت ناخواسته هوا از بیرون به سمت داخل اتاق می گردد.

درها نباید به سرعت باز و بسته شوند. باز کردن و بستن سریع درها می تواند میزان هوای جا به جا شده از منطقه کمتر تمیز به درون منطقه تمیز را افزایش دهد. درها می توانند مجهز به سیستم بسته شدن یا ابزارآلاتی باشند که در ها را به آرامی باز و بسته نموده و سرعتی که در بسته می شود را کنترل می کنند.

در سیستم های ایرلاک (سد هوا)، کارکنان هنگام عبور از یک در به در دوم باید در دوم را هنگامی بازکنند که در اول به طور کامل بسته شده باشد. سیستم های خاص ایرلاک طوری ساخته شده اند که هر دو در در یک زمان واحد باز نمی شوند.


برای دانلود متن کامل مقاله بر روی لینک زیر، کلیک نمایید.